Nesearbeid: Innlæring av luktdiskriminering

Svar
Brukeravatar
Anne
Innlegg: 3327
Registrert: 2. mars 2015 kl. 10.11
Sted: Sandnes
Rase: Japansk Spisshund
Kontakt:

Nesearbeid: Innlæring av luktdiskriminering

Legg inn av Anne » 1. juni 2015 kl. 12.08

Da har jeg forsøkt å sette sammen en video for å vise innlæring av luktdiskriminering.

Kort oppsummert er fremgangsmåten som følger:

1. Presenter en boks med telukt. Klikk og belønn hver gang hunden er borti boksen med snuten.
2. Sett boksen på gulvet, klikk og belønn hver gang hunden er borti boksen med snuten.
3. Krev litt lenger markering før du klikker. (Dette steget må ikke gjøres akkurat nå).
4. Sett boksen i en bane (hvis du har), klikk og belønn noen ganger for snute på boks. Legg til en tom boks (hvis du ikke har bane, sett en tom boks ved siden av den med te). Flytt på boksene flere ganger.
5. Når hunden fint kan plukke ut rett boks når det også står en tom boks ved siden av, legg gradvis til flere bokser. Flytt posisjon på den rette boksen ofte, men ha gjerne flere rep med markering på samme sted før du flytter den i begynnelsen.


Dette er selvsagt ikke ment som noen fasit, det er mange måter å lære inn luktdiskriminering på, dette er bare en av dem. Det er heller ikke gitt at man må gjøre alt i den rekkefølgen som gjøres i videoen - f.eks så kan krav om tydeligere markering gjøres nesten hvor som helst i prosessen og er noe man ofte jobber med parallelt med luktdiskriminering uansett.

Hvis dere ikke har slike bokser som er i videoen, så kan dere bruke f.eks krydderglass, salt/pepperbøsser, syltetøyglass med flere hull kakket i lokket eller hermetikkbokser med flere hull kakket i bunnen.

Vi bruker te under innlæring, et tips vi hentet fra Stig M. Berg. Man må selvsagt ikke bruke te, men vi bruker det av følgende årsaker:

- Te er billig og lett å få tak i.
- Te er noe hunden ikke trenger å ha noe forhold til og man kan dermed gjøre alle "nybegynnerfeil" med te slik at det ikke går ut over den egentlige lukten de skal finne.
- Hvis man vil lære hunden en helt ny måte å søke på (ny bane, plattform, helt nye bokser eller annet) så kan man gå tilbake til å lære inn dette nye med te som er kjent.

Når man har kommet så langt at hunden uten problemer markerer boksen med te selv med flere tommer bokser ved siden av, og selv når man flytter boksen ofte, så kan man introdusere den lukten man ønsker hunden skal markere. Hvis man vil trene smeller, så vil jo det være en fremmed ID-lukt. Så da kan man begynne å trene inn ID-lukter (f.eks få noen til å legge et par bomullspadder i skoen/under BHen og ha dem der en liten stund. Legg så en pad i smeller-boksen og en pad i boksen på banen sammen med en tom boks. Presenter smeller-boksen og belønn heftig om hunden markerer rett boks).

0 x

Svar